Veikkoset Oy - Venelehti
Ajatus soutuveneen muuttamisesta purreksi on varmasti kiehtonut vuorollaan jokaista pikkupoikaa. Lähes yhtä moni on saanut todeta kompromissin hankalaksi ja ominaisuuksiltaan epätyydyttäväksi . Ongelma on kuitenkin ratkaistavissa ja suorastaan naurettavan helposti. Kunhan sen oikein oivaltaa.
Kevykulkuinen vene liikkuu mukavasti kevyessäkin tuulessa

Soutuveneen muuttaminen purjehtivaksi kariutuu yleensä kahteen ongelmaan. Miten kiinnittää luoviessa tarvittava köli ja mistä saada kunnollisen muotoinen purje.
Molemmat ongelmat ovat yllättävän helposti ratkaistavissa. Veneen laitoihin kiinnitetään vaneriset kippaavat sivukölit, jollaisia hollantilaiset ovat käyttäneet jo vuosisatoja. Masto ja purje saadaan siitä joutilaana makaavasta purjelaudasta, jolla kukaan ei oppinut purjehtimaan. Veikko Malkki kehitti yksinkertaisen metallisen kolmiotuen johon masto ja laitakölit kiinnittyvät. Kolmiotuki puolestaan kiinnitetään siipiruuveilla veneen laidassa oleviin hankainholkkeihin. Peräsin kiinnitetään yhdellä kahvaruuvilla, kuten perämoottori. Rakentelu sujuu nopeasti ja ilman työkaluja, Malkin muunnossarja on yksinkertainen oivallus, jolle on haettu patenttia
Paketti on tarkoitettu savolaismalliseen soutuveneeseen, mutta teleskooppisten kiinnitysvarsien ansiosta se on sovellettavissa muihinkin. Kevytkulkuinen, kapea savolaisvene purjehtii kuitenkin parhaiten. Epäilijöille ja muuten varovaisille on tarjolla vakavuuden lisäämiseksi sivuponttonisarja. Kaksi lyhyttä muoviponttonia liitetään järjestelmään poikittaisaisan avulla. Ne varmistavat pystyssä pysymisen tiukoissa puuskissa, joissa kömpelö ihmismassa ei ehkä ennätä ajoissa vastapainoksi veneen laidalle, mutta eivät paljonkaan vähennä veneen nopeutta tai ketteryyttä käännöksissä.

Vesillä

Ennakko-odotuksemme eivät olleet kovinkaan kummoiset lähtiessämme kokeilemaan pakettia, joka koostui Honka-vanerilautaveneestä ja Veikkoset-sarjasta. Aikaisemmin näkemämme esitykset eivät juuri innostaneet.

Epäilyksemme osoittautuivat perin pohjin vääriksi. Yhdistelmä toimii hämmästyttävän hyvin Osasimme toki odottaa, että kevytkulkuinen savolaisvene liikkuu hyvin avotuulilla, mutta uutta oli se, että se nousee hyvin luovilla ja tekee vastakäännöksenkin napakasti. Koelenkin jälkeen voi vain todeta, että yhdistelmä toimii hyvin ja on niin helppo asentaa ja käyttää, että se sopii joka mökin varustukseksi. Ja kun tuulta on hiukankin reippaammin, tyydyttää nopeus jo vauhdikastakin nuorisoa. Pienillä perämoottoreilla päristelijät jäävät jalkoihin.

Muunnossarjalla saadaan aikaan tyypillinen kevytvene, jonka pystyssä pysymisestä pitävät huolen purjehtijat omalla painollaan. Reippaan tuulen varalta on varmasti syytä asentaa roikkumaremmit, jotka tekevän laidalla istuvan ja ulospäin nojaavan olon turvalliseksi Veikkoset-paketti maksaa (tänä vuonna) 2680 mk ja käsittää metallisen mastojalan ja siihen liittyvät sivukolien kiinnitykset sekä puiset sivukölit ja peräsimen kiinnikkeineen. Lisäksi tarvitaan siis savolaisvene ja purjelaudan riki. Näppärä itserakentaja tietenkin kokoaa laitteen itsekin.

Kari Hermola, Fred Ohert